Tot fent el vermut amb un bon turbot

"El dissabte l'àvia va anar a dormir tard. Volia veure la Mei i saber com li havia anat el dinar amb els pares del Sergi. Amb la Maria havien passat un bon dia. Al matí, una volteta pel barri i vermut! Feia tant de temps que l'àvia no es prenia un bon vermut de Reus que li va pujar una mica al cap. Es va trobar rient i parlant-li a la Maria del seu pare: que planxava molt bé, però d'amagat perquè en aquella època els homes no les feien, aquestes coses. Que cada vespre arribava a casa amb una rosa pispada del jardinet de la plaça i que, a partir del dia que va néixer la Maria, en pispava dues, «una per a tu i una per a ella». Que xiulava afaitant-se, però només els diumenges al matí. I després, a casa, van parlar del centre i de La Princesa Invisible, i la Maria li va rentar el cap i li va fer les ungles.
L'àvia pensava que hi havia canvis entre ella i la Maria, però no sabia quins. Mentre esperava la Mei, hi rumiava. Ara s'entenien millor. Qui sap, va dir l'àvia, potser el temps tot ho cura... menys l'edat. Va fer una rialleta, però es va aturar en sec quan va veure que estava rient sola. Això sí que no! 
Quan va arribar la Mei estava cansada però contenta de la Sara, la nebodeta del Sergi, i del Sergi mateix. En canvi, el pare del Sergi no li havia fet el pes. Va dir que quan parlava ell, tothom havia de callar. I que s'havia enfadat diverses vegades per coses petites: el dinar no estava a l'hora, la Sareta plorava i no li deixava fer la migdiada, un pom de porta encallat... No semblava una persona amable. La mare del Sergi feia mans i mànigues tota l'estona per evitar que s'empipés, però no se'n sortia. 
Quina diferència amb el seu home, l'avi. Viu i deixa viure, Maria, li deia sovint. I ben mirat tenia tota la raó." 
Mercè Anguera (2012). La Princesa Invisible. Barcelona: La Galera (pàg. 96).

Turbot al vermut

Ingredients (2 p.)

1 turbot a filets
1 ceba de Figueres o una escalunya
20 g de panses de Corint
100 ml de vermut negre
1 taronja
1 llima
60 g de mantega
15 g de pinyons
6 olives mortes
1 anxova grossa
Oli d'oliva, sal i pebre

És un plat que es fa molt ràpid, així que primer preparem tots els ingredients. Piquem la ceba ben fina, l'anxova i les olives mortes. Pelem la taronja i en traiem tota la pell blanca, en separem 5 grills i fem suc amb la resta de la taronja amb un espremedor de llimes. Hi ajuntem el suc d'una llima.

Marquem els filets del turbot en una paella amb un raig d'oli d'oliva començant per la part de la pell. Hi afegim sal i pebre. Quan estiguin ben daurats per totes dues bandes, els traiem del foc i els reservem.

Posem una nou de mantega a la mateixa paella on hem fet el peix i daurem la ceba o escalunya ben picada i els pinyons. Hi afegim el vermut i flamegem perquè s'evapori l'alcohol. Deixem reduir un parell de minuts i hi afegim el suc de taronja i llima, les panses, l'anxova i les olives mortes. Hi afegim una nou de mantega perquè acabi de lligar la salsa i els grills de la taronja que teníem reservats.

Posem els filets del turbot un damunt de l'altre com si reconstruíssim el peix, en traiem la pell negra perquè quedi més estètic i hi afegim la salsa pel damunt.

Aquesta recepta és dels germans Torres i val la pena tenir-la en compte perquè és molt senzilla i té un resultat deliciós. Podeu veure'n el vídeo aquí.

Marquem els filets del turbot

Hi afegim una nou de mantega i sofregim la ceba i els pinyons

Un cop flamejat hi afegim el suc de taronja i de llima, les panses, l'anxova i les olives mortes

Emplatem el turbot i hi afegim la salsa pel damunt

Comentaris

  1. Boníssima combinació. M'encanta que el pare cantés en afaitar-se, però només els diumenges al matí, he he. I sobretot, m'encanta que les olives estiguin mortes. Encara sort!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars