Rostit de pollastre i conill per sopar al Canadell

"A la una se sent a cada casa un sorollet de plats, de forquilles, culleres, copes i ganivets. Paren taula. A la una i cinc la platja queda buida i tothom seu al seu lloc amb aquella cara de fred i de gana que dóna el bany: la cara xuclada, el nas vibràtil, els ulls brillants. 
Dinar de Santa Maria: arròs de peix sobre un sumptuós sofregit; llagosta guisada; pollastre rostit. Després de quinze o vint dies de menjar peix, el pollastre és una novetat exquisida. Dolços, meló, cafè. La rebosteria de Palafrugell –en general d'aquest país– és excel·lent. El pare encén una fària de 0,25, de fum deliciós, absolutament lligat amb el perfum del cafè.Digestió lleugera a l'ombra de les barques. Cap nosa excessiva. La felicitat deu ésser això. [...] 
30 d'agost. Santa Rosa. Onomàstica de la meva germana. Festa Major de Llafranc. 
A la tarda, en arribar-hi, la riera i una bona part de la platja són plenes de carros de pagès, amb tenda. Els pagesos vénen a rentar-se els peus, a banyar els animals i a sopar a la fresca. [...] Entre dues llums, els pagesos desembarquen dels seus carros la gran cassola i un gran pa de sis lliures, moreno. Porten la cassola a la platja i fan rodona al seu voltant. Quan la destapen, s'espargeix una olor de pollastre rostit fred, reconfortant, magnífica. Es lliguen un gran tovalló al coll –ja no seria festa major. Les noies porten aquests vestits de color vermell o groc, tan llampants; els joves van en cos de camisa blanca. Quan els pollastres són repartits es fa, al voltant de la cassola, un gran silenci. Enarborant una cuixa  a la mà dreta, i a l'esquerra una gran llesca de pa, hom devora els aliments a queixalada franca, mirant intermitentment la mar amb un aire d'embadaliment i de badoqueria. Les madures pageses, que, assegudes sota les amples faldilles, la cintura travada i el pit ample, semblen carbasses, fan aquell tipus d'observacions òbvies que solen fer els pagesos." 
Josep Pla (1969). El quadern gris (dins Obra completa). Barcelona: Edicions Destino (pàg. 257; 299-300).

Rostit de pollastre i conill 

Ingredients (4-6 p.)

1 pollastre
1 conill
1 ceba de figueres grossa
1 cabeça d'alls
8-10 patates petites o 2 patates grosses a daus
1 copa de vi ranci
1 fulla de llorer, 1 canó de canyella, farigola, pebre negre en gra, sal i oli

Salem el pollastre i el conill tallats a octaus i els fregim en una cassola de terrissa o de ferro colat amb força oli. Quan estiguin ben daurats, hi afegim la ceba trinxada, la cabeça d'alls, el canó de canyella i el pebre en gra, i deixem que es caramel·litzi a foc lent. Quan està ben caramel·litzat, hi afegim la copa de vi ranci i el llorer i la farigola, i deixem que faci xup-xup. Les patates es fregeixen a banda i s'afegeixen al final perquè agafin gust del rostit. A mi no m'agrada afegir-hi brou ni aigua perquè la textura del pollastre i del conill canvia molt (sembla guisat, en lloc de rostit).

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars